Řídili jsme Volkswagen Arteon, nový vrchol značky. Jaký je?

Our theme
Dominik Valášek | 22.06.2017
dalších 32 fotek
Volkswagen Arteon. | foto: Dominik Valášek
Volkswagen CC už je v důchodu a jeho nástupce – i když ne tak úplně přímý – míří rovnou do prémiového segmentu. Vůz s novým jménem Arteon je další ukázkou, že Volkswagen, v překladu „lidový vůz", už není lidovou záležitostí.
Arteon stojí na platformě MQB a většina jeho techniky přímo vychází z manažerského sedanu Passat. Už na první pohled se však snaží zařadit ještě o kus výš. Jeho nadmíru plynulá silueta působí stejně elegantně, jako když se před lety objevil první Passat CC.

Odsud se do nového modelu přenesla kromě ladných a hladkých tvarů také například bezrámová okna dveří.

Ladný, přesto prostorný
Volkswagen dále při navrhování vozu kladl důraz na optické snížení. Kapota v přední části přechází do lišty zasahující do masky chladiče, která spojuje dvojici úzkých světel. Z profilu objevíme hned několik prolisů a v zadní části vybíhají blatníky směrem ven, aby při pohledu zezadu působil Arteon široce a atleticky.

Rozměrově si Arteon polepšil oproti předchozímu CC o 60 mm na výslednou délku 4862 mm. Šířka bez zrcátek činí 1871 mm a vysoký je vůz 1450 mm. Rozvor se oproti CC natáhl hned o 131 mm na 2837 mm.

Pro srovnání, aktuální Passat je dlouhý 4767 mm a má rozvor 2791 mm.

Zejména prodloužení rozvoru má za následek více než solidní nárůst místa pro zadní pasažéry. Prostoru pro nohy je každému dáno vskutku požehnaně, nicméně vyšší postavy zde svádí boj s místem na hlavu, ubraným svažující se střechou. V oblasti zavazadelníku má Arteon jedno překvapení.

Ač na to nevypadá, ve skutečnosti se jedná o liftback, takže se spolu s víkem kufru otevírá i celé zadní okno. I díky tomu lze do Arteonu naložit 563 litrů a při sklopení sedadel dokonce více než 1800 litrů.

Zbytek interiéru, zejména potom jeho přední část, je v zásadě dobře známá z Passatu. Odsud pochází třeba mřížka táhnoucí se skrz celou vrchní část palubní desky, doplněná výdechy klimatizace a malými analogovými hodinami. Displej navigace je v moderním, jednolitě skleněném designu, bohužel však stejně jako u Passatu platí, že by mohl být umístěn výš, aby na něj řidič lépe viděl i za jízdy.

Příplatkovou samozřejmostí se stávají i celodigitální budíky před řidičem. Právě Passat aktuální generace přinesl tento prvek jako vůbec první z modelové řady Volkswagenu.

Benzín do sportovna, diesel do pohody
V rámci krátkých zkušebních jízd jsem dostal možnost vyzkoušet oba vrcholné motory, kterými jsou benzínový přeplňovaný čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 280 koní (206 kW) a naftový čtyřválec se dvěma turby 2.0 BiTDI o výkonu 240 koní (176 kW).

Jako první usedám do benzínové verze, okořeněné navíc šviháckou zlatou barvu a paketem R-Line, který přidává řadu aerodynamických doplňků. Faktem je, že právě dostatečně výkonný dvoulitr spojený se sedmistupňovým automatem a pohonem všech kol se do Arteonu jeví jako zcela ideální pohonná jednotka, zejména potom tehdy, když si chce řidič za volantem užít tu a tam trochu srandy.

Při klidné se celé auto chová velmi kultivovaně. Motor vpředu jen tiše ševelí v nízkých otáčkách a podvozek nastavený do komfortního režimu tiše a nezištně žehlí nerovnosti. Přesto si však zachovává zdravou dávku tuhosti, takže po silnici nepluje a zůstává jistý.

Přijde-li potřeba zrychlovat, zabírá agregát již z velmi nízkých otáček a důstojná síla středního spektra otáček stačí k běžnému zrychlení po městě i mimo něj.

Stačí ale přepnout z komfortního režimu na sportovní a Arteon rázně mění tvář i charakter. Podvozek je náhle tužší, kopíruje nedokonalosti silnice a do zatáček se nenaklání. Ztuhne také řízení a převodovka ve sportovním módu udržuje motor ve vyšších otáčkách, odkud je připraven prudce vypálit pouhým povelem plynu a s minimální prodlevou turbodmychadla.

Zrychlení neuvadá ani ve vysokých otáčkách a při každém přeřazení, které proběhne náležitě prudce a rychle, ozve se dokonce decentní prsknutí do výfuku, přidávající už tak pěknému zvuku ještě sportovnější grády.

Druhý zkoušený agregát je již zmiňovaný "superdiesel" s dvojicí turbodmychadel. Ten sice Arteonu nedodá onen mírně sportovní nádech, jako tomu je u benzínového motoru, ale jeho nástup v nízkých a středních otáčkách, daný okamžitou reakcí sekvenčního přeplňování, je ještě o kus ráznější. Po sešlápnutí plynu se prakticky bez prodlevy dostaví mohutný tah, lineárně trvající skrz celé spektrum otáček až za čtyři tisíce otáček za minutu.

Pro koho je ale určen?
Výsledná dynamika sice není tak mocná jako v případě benzínového dvoulitru, ale diesel jde zase cestou vyššího točivého momentu v nízkých otáčkách a pochopitelně i nižší spotřeby. V rámci krátkého testovací okruhu nelze dělat o spotřebě žádné závěry, ovšem na základě zkušeností se stejnými motory v modelu Passat lze předpokládat, že spotřeba 2.0 TSI v kombinovaném cyklu jen výjimečně spadne pod 10 litrů, zatímco 2.0 BiTDI se zpravidla vejde do 8 litrů na sto kilometrů.

Zbývá už jen finální zamyšlení. Je Arteon vskutku tak výjimečným vozem, jak ho Volkswagen prezentuje ve své nekompromisní reklamní kampani, v níž zdůrazňuje, že „není pro každého"? Pravdou je, že oproti standardnímu Passatu je Arteon především po stránce designu a exkluzivity přece jenom o něco dále. Přesto je z něj pořád cítit Passat. Což asi nakonec není nic špatného. Je to prostě hezčí "pašík" pro lidi, kteří se chtějí odlišit (zvlášť zlatý Arteon je nepřehlédnutelný) a přitom vsadit na jistotu v podobě německé klasiky.

Motory v ceníku ještě přibydou
Ceník Arteonu v danou chvíli začíná na částce 1 007 900 korun, která je za základní, přesto však bohatou výbavu Arteon, čítající třeba kompletní asistenční systémy včetně adaptivního tempomatu, dvouzónovou automatickou klimatizaci, sedadla ergoComfort, full-LED světlomety a další prvky.

K základní výbavě se v tuto chvíli váže nejslabší motor, kterým je 2.0 TDI o výkonu 150 koní (110 kW). Již brzy však přibydou i další motory: 1.5 TSI o výkonu 150 koní (110 kW), 2.0 TSI o výkonu 190 koní (140 kW) a 2.0 TDI produkující 190 koní (140 kW).

Výkonné agregáty 2.0 BiTDI a 2.0 TSI jsou k mání až s výbavami Elegance či R-Line, kde vychází přinejmenším na 1 313 900 korun (2.0 BiTDI), potažmo na 1 319 900 korun (2.0 TSI).

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů