Svoje první SUV vyrobilo Bentley už v 90. letech. Dlouho to bylo tajemství

Our theme
Daniel Fuglevič | 19.05.2018
dalších 5 fotek
Bentley Dominator. | foto: rrsilverspirit.com
Obecně sice považujeme Bentley Bentayga a Rolls-Royce Cullinan za první vozy kategorie SUV těchto luxusních značek, ale pravda je trochu jinde. Zeptejte se někoho ve vedení Bentley na projekt „Dominator“, a možná uslyšíte odpověď v duchu, že „tyto informace jsou přísně tajné“.
Bentley totiž opravdu pracovalo na projektu luxusního SUV již v devadesátých letech a záhadný model Dominator bychom mohli označit za předka, jak Bentaygy, tak právě nového Cullinanu, jelikož výrobce po velkou část své existence (v letech 1931 až 1998) patřil britské definici luxusu, automobilce Rolls-Royce.

Dnes populární SUV samozřejmě nebyla v 90. letech natolik známou a rozšířenou kategorií vozidel, a pokud jste chtěli masově vyráběný vůz takového ražení, jedinou možností byl Range Rover. S ním má přitom Dominator hodně společného. K tomu se ještě dostaneme...

Pro prince cokoliv
Luxusní SUV od Bentley nemělo být „masovkou“ z žádného hlediska. Bylo naprostým opakem, což dokazuje i zmíněné utajení projektu. Budoucí majitel tohoto unikátního malosériového SUV v žádném případě nechtěl publicitu na své straně.

Tímto majitelem byl v roce 1995 tehdy velmi známý a bohatý brunejský princ Jefri Bolkiah. Právě tento rozhazováním peněz proslulý ministr financí si u Bentley zadal speciální objednávku na jedinečné, super luxusní SUV – a automobilka, s požehnáním od Rolls-Roycu, se mu jala s vidinou zisku naplno vyhovět.

V osudu „Dominátora“ pak bude hrát skutečnost, že mluvíme o tom samém brunejském princi, který byl na konci 90. let usvědčen ze zpronevěry státního rozpočtu v řádech miliard dolarů a svůj takřka veškerý majetek musel - včetně slavné sbírky asi 2000 vozů - odevzdat státu. Bolkiah si také v minulosti nechal na zakázku postavit i malou sérii shooting brake modelů Venice na základě Ferrari 456 GT.

Utrácení za stavbu SUV Bentley Dominator se ovšem princi a automobilce povedlo utajit vskutku dokonale. Přestože vývoj začal v roce 1995 a šestice objednaných vozů byla hotová už v roce 1996, kromě páru fotografií z transportu do Bruneje se na veřejnost nedostaly takřka žádné informace. O záhadném Bentley, o němž neměl nikdo vědět, napsal podrobnější článek britský Autocar až o dva roky později.

 

Na základě Range Roveru
Dotěrným redaktorům se tehdy sice podařilo zjistit pár informací o technice vozidla a získat další hrstku fotografií, ale přesto je konečná specifikace brunejského Bentley dodnes z velké části nejasná.

Dominator měl být podle všeho postaven na základě druhé generace Range Roveru, neboť Bentley k vývoji svého prvního SUV přizvalo docela pochopitelně odborníky z Land Roveru. Model tedy používal i systém pohonu všech kol této značky.

O použité motorizaci se vedou spekulace. Některé zdroje uvádí osmiválec Rover o objemu 3,9 litru, jiné zase větší 6,75litrový osmiválec přímo od Bentley, respektive Rolls-Roycu. Můžeme pouze odhadovat, že motory byly dále vyladěny pro ještě vyšší výkon, ale tady technické podrobnosti končí.

Bentley nakonec vyrobilo celkem šest exemplářů. Vozům nechyběla tradiční maska chladiče, ve stylu „devadesátek“ se nešetřilo chromovými doplňky a jediná zveřejněná fotografie ukazuje zakázkový interiér, který používal skladové díly sériových modelů Bentley a čalounení červenou kůží v kombinaci s tmavým dřevem.

Osud: neznámý
Na letišti Heathrow v roce 1996 stopa chladne. Po transportu vozů do Bruneje se Dominatory s velkou pravděpodobností staly součástí rozsáhlé sbírky prince Bolkiaha.

Jak bylo ale řečeno, po soudním procesu o zpronevěře miliard dolarů přistoupil Bolkiah na dohodu o odevzdání svého majetku ve prospěch státu. Na začátku nového tisíciletí tak měla být část jeho vozidel nabízena k prodeji. Nakonec ovšem většina nasbíraných automobilů bez pravidelné údržby zůstala roky chátrat ve stejně neudržovaných hangárech, v tropickém asijském podnebí bez klimatizace.

Pokud se tedy někomu nepodařilo alespoň některý z exemplářů Dominatora odkoupit, a své vlastnictví této rarity před celým světem tajit, je bohužel zcela možné, že vůbec první SUV značky Bentley doteď stojí někde v Bruneji, pod zámkem a v totálně zuboženém stavu. Současná vláda Bruneje si navíc informace o osudu Bolkiahova majetku drží pevně pod pokličkou.

Inspirace: Carscoops
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů