Sedm zásadních automobilových novinek pro rok 2018

Our theme
František Mašek | 06.01.2018
Nový rok je tady a s ním se můžeme těšit na spoustu faceliftů i nových modelů. Vybrali jsme sedm z nich, které podle našeho názoru patří mezi klíčové.
Audi A6: Manažeři evropských firem si už brousí zuby na nové Audi A6. To se představí v polovině roku. Má být delší s kratšími převisy a širším rozchodem kol. Bude postavena na platformě MLB (stejně jako nová Audi A8 a A7). V interiéru by mělo být více místa na zadních sedadlech a zvětšit se má i zavazadlový prostor. Podle prvních informací najdeme kromě digitálního kokpitu na středovém panelu i dva nové dotykové displeje, jsme zvědavi na jejich velikost...V novince má být spousta asistenčních systémů včetně podpory autonomní jízdy a samočinného parkování. Paleta motorů má být široká. Od čtyřválců, přes šestiválce až k osmiválcům. Přesně tak si to klientela u prémiových automobilů žádá a za víceválcové motorizace je ochotna náležitě zaplatit. Motory budou prý také zčásti kombinovány s plug-in-hybridy (půjde o 3,0 TDI v kombinaci s elektromotorem o výkonu 128 koní). Základním motorem prý bude 1,4 TFSI, chybět nebude 2,0 TDI, ani 3,0 TDI V6 s elektrickým kompresorem. Pod kapotu se podle neoficiálních informací dostane také 4,0 TDI V8 biturbo s výkonem 435 koní, který teď jezdí v SQ7 a v nové A8. Převodovky budou osmistupňové DSG anebo šestistupňové manuály.

BMW X5: Další generace ikonického SUV se představí ve druhé polovině tohoto roku na jiné lehčí a pevnější platformě označované jako CLAR s profily vyztuženými uhlíkovými vlákny. Novinka se bude vyrábět v USA, konkrétně v Spartanburgu ležícím v Jižní Karolíně, kde se ostatně vyrábí všechny modely s označením X - třeba i chystané BMW X7 (to se představí na konci roku). Osobně bych tipoval, že nové X5, X6 i X7 budou designově hodně podobné - hlavně z přední části. V interiéru nebude chybět digitální přístrojový štít a zástup nejrůznějších asistenčních systémů. A motory? Doba si žádá své, takže mezi základní motorizace přibude čtyřválec spojený s plug-in-hybridem (bude mít nižší silniční daň a tím půjde o ideální motorizaci pro firemní flotily), chybět nebude dieselový čtyřválec i šestiválec. Z benzínů lze v nabídce čekat šestiválec i přeplňovaný osmiválec pro X5M. Lze také předpokládat, že pro evropský trh bude k mání pouze specifikace s pohonem všech kol a automatickou převodovkou.

Dacia Duster: Druhá generace dusteru se právě začíná prodávat. Díky nízké ceně (v Německu základ začíná na 11 290 EUR) má novinka předem zaručený úspěch a to nejen u nás. Nový Duster bude i nadále funkčním pracantem pro každý den. Nově se do nabídky dostávají hlavové airbagy, automatická klimatizace, systém pro sledování mrtvého úhlu, bezklíčové odemykání a startování i přední a zadní kamery. Zvenku je auto hodně podobné první generaci, má jen o něco vyšší kapotu. To, co není vidět, je celkové vyztužení karoserie a více tlumících hmot pro zvýšení cestovního komfortu. Nový je interiér s jinou palubní deskou, lepší ergonomií i kvalitnějšími materiály. Nechybějí ani nová sedadla a výškově i podélně nastavitelný volant. Motorizace zůstávají shodné s první generací, tedy benzínová šestnáctistovka SCe s výkonem 84 kW, přeplňovaná 1,2 Tce (92 kW), diesel 1,5 dCi s výkonem 66 a 80 kW.

Ford Focus: čtvrtá generace se ukáže už za pár měsíců v Ženevě. Pro Evropu se bude novinka vyrábět v německém Saarlouis. Informací je zatím poskrovnu. Víme, že vyjede na upravené platformě Global C (nově nastavené řízení a geometrie přední nápravy) s vyšším podílem vysokopevnostní oceli. Prodloužen má být rozvor - hlavně s cílem poskytnout cestujícím více prostoru na zadních sedadlech. Automobilka sází hlavně na pětidveřový hatchback, jestli bude kombi se teprve uvidí. Pokud ne, tuzemské zákazníky by to moc nepotěšilo. Nepotěší je ani nová cenová politika Fordu. Ten chce focusů prodávat méně, ale za vyšší ceny. Půjde tedy o lépe vybavené kousky, u kterých bude cenovka výrazně výše než u "oholené" konkurence. Základním motorem bude tříválec 1.0 EcoBoost, určitě ale přibude také hybridní a později i elektrická verze. A podstatný je také fakt, že v kombinaci s 2,0 TDCi by měla přijít i čtyřkolka.

Hyundai i30 Fastback: Prodává se od listopadu minulého roku, přesto jsme ho do letošního přehledu zařadili, protože hlavní prodeje teprve přijdou. Tuzemské zastoupení novinku stylizuje do role přímého konkurenta Škody Octavia. Oproti pětidveřové verzi má Fastback o 5 mm sníženou světlou výšku s vyšší tuhostí odpružení. Novinka se vyrábí v Nošovicích a pod kapotou je jen benzínový tříválec T-GDI s výkonem 88 kW a 1,4 T-GDI 103 kW ve spojení s šestistupňovým manuálem, případně u silnější čtrnáctistovky na přání se sedmistupňovým automatem. Na jaře se můžeme těšit na dva diesely CRDi s výkonem 110 koní a 140 koní.

Kia cee’d: o třetí generaci toho zatím moc nevíme. Každopádně by měla dorazit letos, takže se možná představí už na autosalonu v Ženevě. Bude sdílet technické řešení s Hyundai i30 a maskované prototypy jsou už nějaký čas k vidění v okolí výrobního závodu v Žilině. Předpokládá se zachování současného designového jazyka automobilky, ovšem s agresivnějšími tvary přídě a s novými světlomety. Jako první se světu ukáže hatchback, později pak kombi a verze Pro cee’d případně cee’d GT. A co motory? Od zážehového tříválce až po jednotku s výkonem 147 kW. Konkrétnější prozatím představitelé automobilky nebyli.

Peugeot 208: Pro PSA velmi důležitý model se v tomto roce představí ve zcela nové generaci. Premiéra proběhne v březnu na autosalonu v Ženevě. Začne se pravděpodobně prodávat už koncem tohoto roku. Základ bude poháněn tříválcovým zážehovým motorem 1,2 s výkony 70-150 koní. Novinka dostane i nový čtyřválcový diesel o objemu 1,5 litru s výkony od 75 do 120 koní. Počítá se i s verzí GTi o výkonu 220 koní - ta bude mít ale podle posledních informací pod kapotou dieselovou šestnáctistovku. V portfoliu nebude chybět ani elektromobil s předpokládaným dojezdem 450 km. Novinka bude postavena na platformě CMP, s ní má být auto lehčí až o 100 kg. V nabídce nebudou chybět ani plug-in-hybridy. Toto snažení o elektrifikaci se netýká ale jen nové "dvěstěosmičky", cílem je do roku 2023 elektrifikovat 80% modelů v nabídce celého koncernu PSA.
Article rating
4.3 from 5 (86%)
Rated: 6x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů