Jak roste na jihu Čech dálnice D3? Podívejte se na zatím poslední video z dronu

Our theme
Zuzana Gabajová | 04.12.2023
dalších 9 fotek
Stavba D3 mezi Třebonínem a Kaplicí-nádraží na podzim 2023 z ptačí perspektivy. | foto: Ředitelství silnic a dálnic
Jak vypadá rozestavěná dálnice D3, kterou by měli jezdit nejen obyvatelé jihu Čech třeba do Rakouska, nově ukázal dron. Konkrétně si mohou čtenáři prohlédnout rozestavěnou část dálnice z Třebonína do Kaplice-nádraží. 
Podle Ředitelství silnic a dálnic stále platí, že všechny tři budované úseky dálnice D3, čili obchvat Budějovic z Úsilného do Hodějovic a úseky z Hodějovic do Třebonína a z Třebonína do Kaplice-nádraží, by měly být zprovozněny do konce příštího roku. 

V roce 2026 by měla být dálnice dovedena až k rakouské hranici na přechod v Dolním Dvořišti. Zhruba v roce 2030 by pak mohlo být hotovo všech 170 kilometrů dálnice D3, která spojí jižní Čechy a Prahu a usnadní tranzit do Rakouska.

Stavba D3 mezi Třebonínem a Kaplicí-nádraží:

Jako poslední část obchvatu kolem Budějovic by měl být podle plánů dokončen tunel Pohůrka. Ten je vůbec nejnižším bodem trasy D3 na celém úseku ze středních Čech až k hranici. Staví se místo původně uvažované estakády nad Dobrovodským potokem.

Na vybudování úseku z Kaplice-nádraží do Nažidel byly už podány čtyři nabídky v cenovém rozmezí od 4,29 do 6,27 miliardy korun.   „Hodnotící komise nyní prověřuje reference a cenové nabídky jednotlivých účastníků výběrového řízení,“ doplnil mluvčí ŘSD Adam Koloušek. Pro úsek z Nažidel do Dolního Dvořiště bylo podáno pět nabídek.

O kus blíže realitě je i stavba přivaděče z D3 do Českého Krumlova, včetně obchvatů Prostředních Svinců a Horního Třebonína. Ředitelství silnice a dálnic v říjnu vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele.

Stavba nového úseku I/39 a části II/155 by měla vyjít na necelou půl miliardu. Podle Adama Kolouška soutěž na výběr stavební firmy potrvá do konce prosince. „Pokud půjde všechno tak, jak má, stavba by měla vypuknout během příštího roku. Přesné datum ale ještě nejsme schopni stanovit,“ vysvětlil.

Article rating
5.0 from 5 (100%)
Rated: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů