Tohle je jediný Aston Martin Vulcan, který může na silnici

Our theme
Daniel Fuglevič | 21.12.2017
dalších 11 fotek
Aston Martin Vulcan homologovaný pro silniční využití. | foto: Lovecars/twitter.com
Přestože Aston Martin uvedl svůj ďábelský hypersport Vulcan jako okruhovou hračku bez silniční homologace, nezastavilo to jednoho britského majitele, který chtěl se svým vozem jezdit každodenně a strašit děti v okolí. Vulcan tedy podstoupil řadu úprav a opravdu dostal registrační značku.
Za konverzí okruhového Vulcanu na silniční verzi stojí britská firma RML Group, která má zkušenosti jak se stavbou závodních speciálů, tak úpravou silničních vozů. Na popud jistého nejmenovaného majitele ale nedávno dostala za úkol upravit fialový Vulcan do legální silniční specifikace.

Jen pro připomenutí, Aston Martin Vulcan byl automobilkou vyroben jako čistě okruhový hypersport využívající sedmilitrový atmosférický dvanáctiválec o výkonu 830 koní (610 kW). Design vozu je rozsáhle podřízen aerodynamice, hmotnost vozu činí jen 1350 kg, zrychlení na 100 km/h je otázkou 2,9 vteřiny a maximální rychlost je 360 km/h. Vzniklo jen 24 kusů. Cena se pohybuje okolo 80 milionů korun.

Silniční Vulcan se kvůli homologaci nakonec dočkal plnohodnotných předních světlometů a blinkrů, neboť normálně vůz používal jen LED denní osvětlení. Směrovky se rovněž objevily vzadu na bocích masivního křídla.

Ikonická zadní světla s trčícími ornamenty pak dostala čirý plastový kryt a vzadu přibylo i třetí brzdové světlo, pár nutných odrazek, nové LED pásy pro světlo zpátečky a samozřejmě osvětlený rámeček pro registrační značku. Ke všemu byly pochopitelně vyměněny závodní slicky za použitelné silniční pneumatiky.

Zajímavostí je, že celou konverzi Vulcanu u firmy RML Group některým majitelům doporučil samotný Aston Martin, který se ujistil, že tamní inženýři přestavbu zvládnou. Dříve se přitom mluvilo, že o silniční úpravu neměl zájem pouze jediný majitel. Možná se tak v budoucnu dostane do provozu i některý z dalších Vulcanů.

Okruhový hypersport od Aston Martinu ovšem není jediným vozem tohoto typu, který podobnou konverzi podstoupil. Už dříve se objevila řada britských majitelů okruhového McLarenu P1 GTR, kteří si skrze externí firmu taktéž zajistili přestavbu a homologaci svých vozů. Legislativa ve Velké Británii je totiž v těchto záležitostech překvapivě benevolentní.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů