TEST: Posel z budoucnosti. Audi A8 přiváží technologie zítřka. A parádní komfort

Our theme
Stanislav Švarc | 24.01.2018
dalších 69 fotek
Audi A8. | foto: Stanislav Švarc
Vlajková loď automobilky Audi přijíždí už ve čtvrté generaci. A i když si možná říkáte, že vás luxusní A8 nemusí zajímat, třeba proto, že je na vás prostě drahá, rozhodně stojí za vaši pozornost. Docela výrazně totiž poodhaluje, jaká nás čeká automobilová budoucnost.
Jako všechny ostatní vrcholné modely prémiových značek totiž i A8 přijíždí s řadou zajímavých technologií, které se v příštích letech takřka s jistotou rozšíří i do dalších segmentů – a tedy i do dostupnějších a lidovějších aut. Už jen z tohoto pohledu je tedy nová "á-osma" pozoruhodný vůz. Ale nejen proto. Rovnou také přiznám, že po týdenním společném životě s A8 bych o ní dokázal mluvit hodiny a hodiny.

Ale asi ne o designu, který nepřekvapuje nápaditostí. Je spíše minimalistický a tak nějak německy chladný. I ve srovnání s předchůdcem se limuzína proměnila spíše evolučně, stále jde o limuzínu konzervativních tvarů. To ale neznamená, že by nová A8 nevypadala moderně, naopak. Ostré tvary autu nejen sluší, ale dávají mu také nadčasový výraz. Prakticky jediným designovým „odvazem“ je zde dvojice zadních světlometů, spojená svítící LED linií. Což vypadá opravdu parádně.

Majestátnost velké audiny podtrhují velkorysé rozměry. Oproti předchozí generaci nová A8 také o něco povyrostla, s délkou 5172 milimetrů je vůz o 37 mm delší než minulý model. Výška povyskočila o 13 mm na 1473 mm a šířka se snížila o zanedbatelné 4 mm na 1945 mm. Rozvor dosahuje 2998 mm, narostl tedy o 6 milimetrů. 

Jedna důležitá záležitost se ale ukrývá také pod karoserií - základem auta je totiž zbrusu nový skelet Audi Space Frame kombinující několik různých materiálů a dosahující vyšší tuhosti při nižší hmotnosti.

Uvnitř vládne ovládání dotykem
K interiéru v Audi přistoupili opravdu radikálně. Na jednu stranu tady vládne střídmý a chladně elegantní design s jednoduchou architekturou, jenže současně došlo na prudce moderní přístup k ovládání. Palubní deska má střídmé tvary, a dokud se nezapne systém klimatizace, nejsou elegantní linie narušeny ani obligátními výdechy topení. Ty se totiž ukrývají pod interiérovými dekory a vyjedou teprve tehdy, když jsou potřeba.

Mimochodem, Audi nabízí sedm různých druhů obložení, z nichž rovnou šest je z pravého dřeva: standardem je jasan nebo buk, za příplatek ale můžete mít dřevo ořechové, topolové, lipové nebo eukalyptové (tím bylo vybaveno testované auto, v galerii je to exemplář s černým lakem a tmavým čalouněním).

Při pohledu na palubní desku jste si jistě všimli také absence tlačítek a fyzických ovladačů. Místo nich Audi soustředilo ovládání většiny funkcí do dvou pod sebou umístěných displejů. Ten vrchní zastává funkce infotainmentu a navigace, ten spodní sdružuje klimatizaci, funkce sedadel a další komfortní prvky.

Audi A8.


Musím přiznat, že mě překvapilo, jak dobře to funguje. V Audi totiž nad dotykovým ovládáním přemýšleli – zatímco u normálního dotykového displeje stačí lehký kontakt s obrazovkou a hned se dějí věci, v A8 je potřeba (většinou) opravdu stisk, dokud systém vaši volbu nepotvrdí zavibrováním displeje.

Díky tomu odpadají problémy s nechtěnými dotyky a chybami. A tohle řešení tak vlastně připomíná klasická tlačítka. Na rozdíl od nich ale obrazovky umožňují mnohem efektivnější a přehlednější rozmístění ovladačů – to proto, že samozřejmě nejsou na pevně daném místě, ale pracujete jen s těmi, které zrovna potřebujete. No prostě: když už striktně dotykové ovládání, tak asi takhle.

Za volantem se nachází třetí displej, jde o digitální přístrojový panel s jemnou a přizpůsobitelnou grafikou (s full HD rozlišením na 12,3" úhlopříčce). Ale to v Audi není nic nového.

Testovaný kousek byl však vybaven jinými zajímavými (a většinou příplatkovými) vychytávkami. Samozřejmě, řadu z nich nelze považovat za nezbytnou výbavu, ale když už kupujete luxusní auto se základní cenou okolo 2,5 milionu, proč si nedopřát něco víc?

Hračky a vychytávky na palubě
Hezkou „hračkou“ je soustava kamer (za 21 tisíc korun), která vám na displej poskládá obraz okolí vozu. Ale nejen pohled z výšky, z ptačí perspektivy, ale rovnou pohled celkový, „prostorový“.

Na obrazovce tedy vidíte svou audinu a pohybem prstu pak můžete měnit úhel pohledu. Auto tedy můžete sledovat ze strany či zezadu – a to i za jízdy v nízké rychlosti. Díky tomu budete mít při parkování nebo výjezdu z parkovací haly přehled třeba o blízkosti či výšce obrubníku. Hezkým detailem je reakce „virtuálního“ auta na skutečné dění. Když například šlápnete na brzdový pedál, rozsvítí se i vozu na obrazovce brzdová světla. Nebo když natočíte kola, vidíte na displeji to samé.

Audi A8.


Mezi příjemné doplňky řadím také interiérový parfém (součást paketu za 16 tisíc korun). Vybrat můžete ze dvou vůní, přičemž lze měnit i jejich intenzita. Vyloženě rozmazlujícím prvkem jsou i masážní sedadla s vyhříváním a odvětráváním (199 100 Kč). Na výběr je několik masážních programů s různou intenzitou – a na všechny se až moc snadno zvyká. Zajímavostí u vyhřívání pak je možnost měnit jeho rozložení, jinými slovy, sami si můžete vybrat, jakou část sedačky chcete vytopit. A jak moc. Samotná sedadla jsou také skvělá.

Chytrým nápadem je rozpoznávání písma, které skvěle usnadňuje zadávání cíle do navigace. Na dolní displej jednoduše prstem nakreslíte písmena, klidně hned za sebou a přes sebe. Systém si s tím už poradí. Díky tomu se nemusíte soustředit na vyťukávání jednotlivých písmenek na virtuální klávesnici.

Jinak je tady všechno tak, jak byste u tak luxusního a drahého auta čekali. Můžete mít parádní audio systém, použité materiály působí hodnotně a zpracování je prostě skvělé. Hezkým detailem jsou „chytré“ kliky. Stačí jen lehce zatáhnout a dveře se samy pootevřou. A dveřmi při zavírání samozřejmě nemusíte bouchat, stačí je přivřít, automaticky se pak dovřou.

Vzhledem k vnějším rozměrům vás jistě nepřekvapí, že interiér nabízí spoustu prostoru i pro cestující vzadu. Zadní sedačky jsou dokonce částečně polohovatelné.

Jestli přesto někomu připadá A8 vzadu stísněná, Audi má řešení v podobě už zmíněné prodloužené verze s označením L (Long), která na délku měří 5302 mm a jejíž rozvor dosahuje dokonce 3128 mm.

Zavazadlový prostor má objem 505 litrů, je snadno přístupný a potěší i praktickým tvarem.

 

Vlajková loď si samozřejmě zaslouží důstojné motory. A Audi je pro A8 skutečně přichystalo, v nabídce se objeví například osmiválce 4.0 TFSI (zážehový) s výkonem 460 koní (338 kW) a 4.0 TDI (vznětový) o výkonu 435 koní (320 kW) nebo šestilitrový benzinový dvanáctiválec W12, jehož výkon jistě překročí 500 koní.

Zatím ale zájemci mohou vybírat jen z dvojice vidlicových šestiválců. Je tu třílitrový benzínový agregát 3.0 TFSI o výkonu 340 koní (250 kW) a třílitrový nafťák 3.0 TDI o výkonu 286 koní (210 kW).

A právě diesel poháněl i testované auto. Mimochodem, v souvislosti s motorizacemi je tu ještě jedna taková zajímavost. A8 je prvním modelem od Audi, které už má nové označení. Zatímco dřív by se „můj“ vůz jmenoval A8 3.0 TDI, nyní jej v ceníku najdete pod označením A8 50 TDI.

Dvoučíslí od 30 do 70 přitom poukazuje na výkon. Nejmenší 30 se rovná výkonům v rozmezí od 110 do 130 koní (81 až 96 kW), střední výkon 50 znamená 286 až 313 koní (210 až 230 kW) a nejvyšší specifikace 70 značí vrcholné modely, jejichž výkon přesahuje 544 koní (400 kW). Za číslem pak tradiční označení pro benzinové a naftové motory. Tahle změna prý přišla kvůli plánované elektrifikaci nabídky Audi, kdy podle výrobce bude v názvu vyjádření výkonu důležitější než nápověda k objemu motoru.

Jak důstojný může být nejslabší motor? A navíc diesel?
Testovaný třílitr tedy v rámci Audi patří do středu nabídky, u A8 jde ale o základní, nejslabší a nejlevnější motorizaci. To ale v žádném případě neznamená, že by s ním auto bylo nějak pomalé, vůbec ne. Šestiválec umí pěkně zatáhnout.

Už hluboko pod 2000 ot/min totiž nastupuje vrchol točivého momentu 600 newtonmetrů a motor pak přesvědčivě pracuje až ke čtyřem tisícům otáček, pak přece jen pocitově maličko poleví. Leccos o dynamice ostatně napovídá také schopnost zrychlit z klidu na stovku pod šest sekund. To na velkou limuzínu opravdu není špatné.

Audi A8.


Na třílitrovém tédéíčku je ale nejlepší jeho nenucený projev. Svoje přednosti podává velice nenápadným způsobem, bez nějakých dramatických projevů. Přitom ale zrychluje opravdu suverénně, a to kdykoli to od něj budete požadovat.

Nafťák je navíc dokonale odhlučněný, přesně tak, jak byste u drahé limuzíny očekávali - zvlášť v nízkých otáčkách o něm nebudete vědět. A nízké otáčky tenhle motor drží často, i při dálničních 130 km/h na osmičku točí jen nějakých 1600 ot/min.

K charakteru kultivovaného šestiválce se hodí i osmistupňová automatická převodovka, která řadí jemně a hladce.

A spotřeba? Jezdit pod 10 litrů na 100 kilometrů by neměl být problém. Palubní počítač ukazoval po necelých 2370 km dlouhodobý průměr 8,8 l/100 km. Mimochodem, vznětové Audi A8 má 82litrovou nádrž, takže na jedno natankování může zvládnout i 1000 kilometrů. A to je pro cílovou skupinu důležitá věc – tankování totiž stojí drahocenný čas.

Vlastní svět
Naftová A8 ale nemá jen důstojný motor, důstojný je i její jízdní projev. Limuzína se na vzduchovém odpružení (standardní výbava) na nerovné silnici plavně pohupuje, ale jen tak decentně, vlastně jen lehounce naznačuje, že pod koly bylo něco, co tam by tam být nemělo.

V drtivé většině je komfort naprosto dokonalý, dokonce i na dvacetipalcových kolech. Jen občas se stane, že záď maličko odskočí, typicky v „rozbité" zatáčce. Přejezd série krátkých příčných nerovností zase občas doprovodí zřetelný hluk od kol, který připomíná „bubnování". Není to vůbec nic vyloženě rušivého, ale v tak kultivovaném autě si toho prostě všimnete. Musím ale současně dodat, že podobný projev mají snad všechny vozy se vzduchovým podvozkem.

Jinak velké audině není co vytknout, naopak, musím chválit. I když auto dosahuje délky přes metrů a váží přes dvě tuny, působí docela lehce a hlavně mrštně. Zásluhu na tom má kromě zmíněného vzduchového podvozku, který zajišťuje, aby se A8 v obloucích příliš nenakláněla, také aktivní zatáčení zadní nápravy. Díky natáčení zadních kol se s A8 samozřejmě také lépe manévruje, třeba při parkování.

Audi A8.


Řízení všech kol totiž funguje ve dvou „režimech". Zatímco ve vysokých rychlostech se zadní kola natáčejí stejně jako přední, čímž se zlepšuje stabilita, v nižších se pak zadní kola natočí do opačného směru než přední. Zadní kola se přitom dokáže natočit až o 5 stupňů proti těm předním.

Ani zmíněné vymoženosti ale pochopitelně z A8 neudělají sporťák, tohle auto jím ale ani nechce být. Ano, řídí se fakt hezky, ale nikoli díky nějakému „propojení" řidiče s vozem, o to tady nejde. Největší Audi je především luxusní auto, při jehož řízení byste se hlavně neměli unavit. Je to spíš pětihvězdičkový hotel na kolech, auto, které vás během jízdy uzavře do vlastního světa. Lepšího, než je ten venku. Do voňavého, dokonale tichého, pohodlného a hezkého.

A také bezpečného. Nová A8 totiž přichází s řadou zajímavých novinek i v této oblasti. Je tu třeba systém chránící posádku při bočním nárazu, který bývá jedním z těch nejhorších. Propojený je s aktivním podvozkem a umí přizvednout auto, tedy jeho část. Děje se tak v okamžiku, nárazové systémy zaregistrují nebezpečně rychle se blížící vozidlo z boku, v takovém případě se ohrožená strana vozu zvedne až o 8 centimetrů. Díky tomu dojde k nárazu do pevnější spodní části karoserie. Systém dokáže pracovat do rychlosti 60 km/h.

Zajímavostí jsou i „chytré" šrouby kol, které se umí „napráskat", že nejsou řádně dotažené. A na konec musím zmínit Matrix LED světlomety, jsou naprosto skvělé, zvlášť v automatickém režimu, v němž dokážou samy regulovat světlo tak, abyste viděli co nejdál, ale současně neoslnili ostatní řidiče.

O ceně už byla několikrát řeč. Je jasné, že vlajková loď prémiové značky nebude stát drobné. Základní A8 vyjde na 2 449 900 Kč, ale pokud si dopřejete víc luxusu, snadno se přehoupnete i přes 3,5 milionu. 

Kompletní ceník najdete zde.

Audi A8 50 TDI quattro: Hodnocení a technické údaje
+parádní interiér
+povedený dieselový motor
+bohaté možnosti výbavy
-cena a drahé příplatky
-občasné nedostatky v komfortu jízdy
motorvznětový šestiválec, přeplňovaný turbodmychadlem
objem2967 cm3
max. výkon210 kW (286 k) při 3750-4000 ot/min
max. točivý moment600 Nm při 1250-3250 ot/min
převodovkaautomatická, osmistupňová
max. rychlost250 km/h
zrychlení 0-100 km/h5,9 s
spotřeba paliva (město/mimo město/kombinovaná)6,3/5,1/5,6 l/100 km
délka5172 mm
šířka2130 mm
výška1473 mm
rozvor2998 mm
pohotovostní hmotnost2050 kg
zavazadlový prostor505 l
cena od2 449 900 Kč (Audi A8 50 TDI quattro)
cena testovaného vozu3 562 400 Kč

Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů