V Adamově se loučili se sezonou. Lidé obdivovali škodovky, trabanty i hadraplány

Our theme
Jan Charvát, Daniela Martinovská | 01.11.2023
dalších 60 fotek
Historie na silnici! Fanoušci starých vozů zaplnili centrum Adamova. Na tradiční Doklikované. | foto: Deník/Jan Charvát
Několik desítek nadšenců přijelo uplynulou sobotu do Adamova na Blanensku na takzvanou Doklikovanou. Poslední setkání fanoušků starých aut a motorek bylo tradičně zakončeno spanilou jízdnou do Moravského krasu. Jak uvedl Blanenský deník, návštěvníci si mohli prohlédnout automobily značek Trabant, Zastava, Lada, Wartburg, staré škodovky, ale také plátěná vozítka Velorex nebo motocykly Jawa.
Hloučky příchozích obdivovali upravenou Ladu 2105. Tu Michal Sýkora z Boskovic zdědil pod dědovi. „Stará technika mě vždy zajímala. Auto po dědovi jsem se rozhodl zachovat v provozu schopném stavu. A protože jsem také radioamatér, tak mám na autě i antény k vysílačkám. Z legrace říkám, že jednu mám na Pražský hrad a druhou do Bílého domu,“ vtipkuje jeden z účastníků sobotního srazu.

Michal Sýkora z Boskovic zdědil Ladu 2105 po svém dědovi:

Z brněnského Králova Pole přijel s červenou škodovkou Jaromír Köppl. Auto koupil přes lety v bazaru. Původně s ním jezdil s přítelkyní na hory, ale pak ho začal vylepšovat a vyvážet jen při slavnostních příležitostech.

„Původně je to sto pětka z roku 1987. Ale já ji vytunil na sto dvacítku LS. Má pětistupňovou převodovku, upravený motor, elektronické zapalování a další vychytávky. Plus nový lak. Tohle auto zimu nevidí. Je v garáži na koberci a venčím ho jednou za měsíc. Jezdím s ním po srazech,“ usmívá se muž.

Kousek od něj parkuje plátěnou tříkolku Velorex Jan Šustáček nejmladší. Na adamovskou Doklikovanou to neměl ze sousedního Blanska daleko. Na akci jezdí od samého začátku, ovšem nyní poprvé nepřijel trabantem, vozítkem, kterému se lidově říká hadrák nebo hadraplán.

Šustáček ho má bez střechy v kabrioletové verzi. „Tímto velorexem jezdím deset let. Ale letos jsem tomu moc nedal. Skoro nikde jsem nebyl a mám s ním najeto asi jen dvě stě kilometrů. Odpoledne se udělalo nádherně, tak jsem nechal trabanta doma a přijel hadrákem. Trabantem je tu děda, táta má hadráka taky, ale je na jiné akci,“ vysvětluje Šustáček.

Podívejte se, jaké kousky na adamovském náměstí parkovaly: 

Adamovskou Doklikovanou pořádá Vrak Veteran Car Club a obdobnou akci organizuje i na startu motoristické sezony. „Máme obrovskou radost, že si do Adamova najde cestu tolik fanoušků starých aut. Nejen z Blanenska a jihu Moravy. Vždy končíme spanilou jízdou do Moravského krasu. Podzimní vyjížďka je zpestřená nádhernou krajinou, která v těchto dnech hraje všemi barvami,“ říká těsně před startem poslední vyjížďky organizátor akce Michal Doležal z Adamova.
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů