Staré motocykly jako láska. Vlastimil Jindra vystavuje své naleštěné prase

Our theme
Štěpánka Saadouni | 23.03.2024
další 3 fotky
Vlastimil Jindra z Příjemek, jeden ze šťastných majitelů historických motorek | foto: Deník/Štěpánka Saadouni
Motocykl ČZ 150c z roku 1949 a bílo modrou motorku skútr ČZ 501 z roku 1959. Tyto dvě krasavice přivezl na výstavu do havlíčkobrodského muzea milovník veteránů Vlastimil Jindra z Příjemek. Jak sám sběratel uvádí,  že láska k veteránům je náročná na čas i peníze.
Na veteránech Vlastimil Jindra obdivuje obdivuji tvarovou dokonalost a řemeslnou zručnost. „Veteránům jsem se začal naplno věnovat, když mi bylo padesát a začal jsem je dávat postupně dohromady. Dřív na to nebyl čas, ale je to láska na celý život,“ říká člen Veteran Car Clubu Havlíčkův Brod.

S Vlastimilem Jindrou mluvila redaktorka Deníku Štěpánka Saadouni:

Ke své bílo modré motorce má doma ve stejných barvách i auto. „Tak deset let zpátky mi na autě na dveřích zrezavěla maličká kovová šipka, z historického hlediska ale dost důležitá. Novou jsme pořídili za šest tisíc,“ ukazuje detail na fotografii.

„Někteří majitelé si strojů neuměli vážit. Byly to pro ně staré krámy. Motorku odstavili do stodoly, kde pomalu rezavěla nebo ji rozebrali na součástky,“ povzdechne si při vzpomínce na to, jak se mu z jeho motorek podařilo doslova vzkřísit po pomalém umírání ve staré kůlně. Za to děkuje i svému kamarádovi Miloslavu Němcovi.

Ovšem sehnat náhradní díly na historické skvosty není jednoduché. Majitel musí mít buď kamaráda se šikovnýma rukama nebo jezdit po burzách a bazarech. Ovšem s plnou peněženkou. Občas se Vlastimil Jindra na svých motorkách i projede, ale jen na kratší tratě.

Jak hrdě zdůrazňuje, nemusí se bát, že se časem o jeho motorky nebude mít kdo starat. Kouzlu veteránů propadl jeho syn a dokonce už i vnuk.

Legendární motocykl ČZ 501
První sériovou Čezetu vyrobili v roce 1957. Takzvané prase je jedním z nejznámějších skútrů tuzemské výroby. Vyvážel se do 40 zemí světa a prodalo se asi 120 tisíc kusů, přitom se vyráběl jen do roku 1964. Proslavila ho i reklama s hercem Lukášem Pavláskem. Před pár lety byl pokus značku Čezeta vzkřísit, nicméně projekt nebyl příliš úspěšný.
Article rating
4.5 from 5 (90%)
Rated: 2x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů