Koupit Nissan Qashqai nebo Peugeot 3008?

Advisory centre
František Mašek | 21.02.2018
foto: Petr Šikl
Náš čtenář váhá nad těmito dvěma ojetými vozy. Který z nich vybrat s dieselem a proč?
DOTAZ: Dobrý den, s manželkou přemýšlíme o koupi nového ojetého auta, chceme nějaké SUV se snadnějším nastupováním. Za rozumnou cenu kolem 250 tisíc korun se dá koupit třeba Nissan Qashqai nebo Peugeot 3008. Mají prosím dobré naftové motory? Děkuji, Jaroslav Motyka

ODPOVĚĎ: Dobrý den Jaroslave, máte pravdu, že oba kandidáti mají vyšší stavbu a zajistí příjemné nastupování. Model 3008 bych zařadil spíše mezi MPV a vychází ze základu modelu 308. Jeho nevýhodou oproti Nissanu může být fakt, že se neprodává ve čtyřkolce. Pojďme si tedy diesely v nabídce obou modelů představit podrobně.

Nissan Qashqai: V případě dieselů začneme motorem 1,5 dCi o výkonu 76, později pak 81 kW. Zajímavostí je, že slabší verze nemá filtr pevných částic, jen škoda, že se u ní objevují problémy se vstřikováním Delphi a se zadíráním ložisek na klikovce. Pokud bych jej chtěl koupit, volil bych co nejmenší nájezd a nepodcenil bych kontrolu problematických částí motoru před koupí. Každopádně dieselových patnáctistovek je na trhu asi čtyřicítka s cenami začínajícími od 200 tisíc korun.

O něco menší počet prodávaných ojetin (asi dvacet) najdeme v autobazarech s motorem 2,0 dCi. Ten má výkon 110 kW. Jde o docela spolehlivý motor. Když už něco zazlobí, je to filtr pevných částic. Doporučuji hlavně pro ty, kteří potřebují pohon 4x4.

Zvažte také 1,6 dCi s výkonem 96 kW. Pod kapotu se dostal až v roce 2012 a jejich ceny začínají od 250 tisíc korun. Tenhle motor je úsporný jako patnáctistovka, ale jede skoro jako dvoulitr. Navíc je také spolehlivý. Určitě doporučuji. Na výběr jich na TipCars.com najdete asi dvacítku. Za Vámi uvedený rozpočet bych se rozhodl právě pro něj.

3008: 1,6 HDi - po tomto motoru bych se koukal až od roku výroby 2010, kdy byly vyřešeny původní závady, kterými motor trpěl (usazování karbonu, často netěsné vstřikovače). Novější verze "jednašestky" je jinak spolehlivá, berte ji ale pouze v kombinaci s manuální převodovkou. Motorový olej měňte po 15 tis. km.

2,0 HDi. Ten má výkon 110 případně 120 kW. Je agilní, spolehlivý a auto má s tímto motorem i lepší konstrukci zadní nápravy. Před koupí zkontrolujte, jestli byly /popř. kdy budou/ měněny rozvody – interval je po 150 tis. km. Nabídka ojetin s tímto dvoulitrem není nijak veliká, ale vybrat se dá. Ceny začínají na hranici 200 tisíc korun, přičemž nájezdy u nejlevnějších kousků se většinou pohybují nad hranicí 150 tis. km.

Závěr: Pokud bych z nějakého důvodu vybral Peugeot 3008, byl by mou volbou dvoulitr HDi. Pravděpodobně bych se ale nakonec přeci jen rozhodl pro Qashqai, nejspíše bych sáhl po 1,6 dCi.
Article rating
2.6 from 5 (52%)
Rated: 5x
Ještě jste nehodnotil/a
Tagy
Discussion
mufik.martin, 21.02.2018 09:10
Motor 1,6HDI 82w r.v. 2011 mame v 5008 v manualu. Motor je na svůj objem opravdu dostatecne vykony. Mamka jezdi sama, max s vnoučaty. Ve 275tis km se delali vstřiky (20tis kc). Ve 120tis km bylo první cisteni FAP + doliti aditiv, druhé cisteni bylo ve 275tis km + doliti aditiv. Jinak FAP je stále puvodni original kus. Turbo, dvouhmota, cerpadlo stále puvodni. Auto servisovane po celou dobu v original servisu. Momentalne ma najeto 285tis km. Spotreba dle tankovani je 5,3 když mam auto ja a 5,7 když ma auto mama (mamka ma vetsi pomer mesta). Bal jsem se, ze 1,6HDI bude slaba, ale naopak. Je to dostatecna motorizace pokud nejezdite plnym autem. Sam vlastním C5 2,0HDI 120kw protože jsem se bal, ze 1,6HDI bude slaba, ale dnes muzu rict, ze pokud by ma C5 jezdila v 1-2 lidech tak i do takového auta klidne 1,6HDI poridim. Urcite je dulezite kupovat spravny olej do motoru, idealne se drzet TOTAL, který je levny a PSA ho pouziva coby original, interval vymeny urcite nastavit na 15tis km a tankovat klidne zakladni, ale kvalitni naftu. Samozrejmne ze VERVou nebo MAXMOTION nic nezkazite, ale ja tankuji zakladni EFECTA Diesel u Benziny a není zadny problém. Dnes jak C5 tak 5008 servisuji u člověka, co se specializuje na Citroeny a jezdi k nemu i lidi, co mají na 1,6HDI najeto přes 400 tis km (i ty starsi verze) a nezaznamenal, ze by byli ani s temi staršími 1,6HDI 66 a 80kw takove problémy, které se zminuji. Staci jen pravidelne servisovat. U tech starsich 1,6HDI 66 a 80kw jen staci davat spravny olej, zkratit intervaly a idealne po koupi ojeiny nechat kompeltne vyčistit olejovou vanu - pravdepodobne podruhe to jiz delat nebudete, protože vice jak dalších 100tis km s tim nenajedete a bude to pak po vas delat další kupec. Problém je v tom, ze ty motory mají často vice km nez na kolik se tvari, a pak když tam někdo necha inveval oleje 30tis km a ještě tam da nejaky olej, který nesplnuje požadavky výrobce tak je pak zadelano na probelm. Jinak vyhoda FAPu u PSA je ta, ze jsou levne v repasi, ale hlavne se daji cistit, cena kolem 3-5 tis a mate vas stavajici filtr ve stavu zanovnim.
enter into discussion
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů