Caterham Seven Sprint oslavuje narozeniny legendy. Vypadá jako z 60. let

Our theme
Redakce | 11.09.2016
dalších 6 fotek
Caterham Seven Sprint. | foto: Caterham
Britská automobilka Caterham představila novou verzi ikonického roadsteru Seven. Provedení s přídomkem Sprint oslavuje 60. výročí toho modelu zajímavým retro vzhledem.
Kořeny současného Caterhamu 7 najdeme už v padesátých letech minulého století. Spojeny jsou s Colinem Chapmanem, slavným anglickým konstruktérem a zakladatelem automobilky Lotus. Právě tento britský výrobce v roce 1957 začal prodávat model Lotus Seven: lehký, obratný, relativně levný a na provoz nenáročný sporťáček. Díky těmto vlastnostem si vůz získal značnou oblibu a Lotus jej stavěl až do roku 1973, kdy se rozhodl prodat licenci na výrobu společnosti Caterham.

A tak vznikl oficiální nástupce, který si i v dalších letech ponechal všechny vlastnosti svého předchůdce. Vyrábí se v několika verzích dodnes a už dlouho se může chlubit kultovním postavením.

Caterham Seven Sprint.


Příští rok se tedy budou slavit 60. narozeniny této legendy. Právě k této příležitosti Caterham připravil speciální edici Seven Sprint. Ta se však z větší části překvapivě neinspirovala v 50. letech, nýbrž v polovině let šedesátých, kdy v plánech Lotusu figuroval model Sprint, který se však nakonec do produkce nedostal.

Caterham proto vůz vybavil retro designem 60. let. Roadster zaujme například úzkými plechovými koly s leštěnými kryty. Zájemci mohou vybírat ze šesti barevných provedení, všechna samozřejmě odpovídají nabídce Lotusu z let 1966 a 1967.

Hezkými retro detaily pak jsou například samostatná zadní světla, upravené blatníky nebo i dřevěný volant.

Caterham Seven Sprint.


Motor je ale moderní. Pod dlouhou a štíhlou kapotou se ukrývá přeplňovaný tříválec (původem od Suzuki) ze základního Caterhamu Seven 160 o výkonu 80 koní, který dokáže jen 490 kilogramů vážící vůz rozjet z klidu na 60 mil v hodině (96 km/h) za 6,9 sekundy. Maximální rychlost činí 161 km/h.

Tříválec je spojen s pětistupňovou manuální převodovkou a pohání pochopitelně zadní kola.

Automobilka plánuje vyrobit jen 60 kusů edice Sprint. Auto stojí 27 995 liber, tedy v přepočtu zhruba 893 tisíc korun, což je pro zajímavost asi o 380 tisíc korun víc, než kolik si Caterham žádá za základní Seven 160 se stejným pohonným ústrojím.

ČTĚTE TAKÉ: TEST: Caterham není pro bábovky a na komfort kašle. Ale řídit ho je neskutečná zábava
Article rating
Rated: 0x
Ještě jste nehodnotil/a
Discussion
no discussion yet
post a comment to this discussion
Nejčtenější články předchozích 7 dnů